PExA AB får EU-varumärke godkänt för namnet PExA®

PExA AB har fått namnet PExA® varumärkesskyddat inom Europeiska Unionen.

PExA AB som tagit fram världsunika forskningsinstrument för insamling av biologiska prover från de små luftvägarna kan meddela att Bolaget har fått varumärket PExA® godkänt och registrerat inom den Europeiska unionen.

PExA som är en akronym för Particles in Exhaled Air beskriver Bolagets patenterade metod att möjliggöra icke-invasiv provtagning av det område längst ner i lungorna där många lungsjukdomar startar och växer till sig innan de ställer till oåterkalleliga och ofta dödliga skador.

Genom Bolagets unika kombination av att applicera ett speciellt andningsmönster som genererar partiklar bestående av lungvätska från alveolerna tillsammans med ett avancerat insamlingsinstrument kan lungans innersta analyseras icke-invasivt helt utan slangar och nålar.

Bolagets kunder återfinns idag inom forskarmarknaden runt om i världen och består av allt ifrån forskargrupper inom arbetsmiljö och sjukvård till läkemedelsbolag och myndigheter.

Kliniska studier pågår idag inom exempelvis astma, lungcancer och KOL. Målsättningen är att såväl öka kunskaperna  om de olika sjukdomarna som att hitta biomarkörer för att kunna diagnostisera sjukdom både tidigare och bättre än idag.

Tomas Gustafsson, VD på PExA kommenterar

  • Vi arbetar kontinuerligt med att skydda våra immateriella tillgångar och förutom de patent vi har godkända sedan tidigare så har vi nu, i och med att detta EU-varumärke blivit godkänt, utökat vårt immaterialrättsliga skydd. Det utgör även en bra bas för vidare internationell varumärkesansökning för PEXA, designerad bl.a. USA samt ev. ytterligare marknader av intresse för PExA AB.

Varumärkesskyddet omfattar PExAs forskningsinstrument samt framtida utvecklingar inom diagnostiska instrument för folksjukdomar som lungcancer och KOL, vilka är i linje med bolagets långsiktiga målsättning att nå en bredare global marknad.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Tomas Gustafsson, E-post: info@pexa.se

Om PExA AB:

PExA AB (556956-9246) har utvecklat PExA 2.1, ett patenterat forskningsinstrument som hjälper forskare att på ett smart sätt samla in biologiska prover från de minsta luftvägarna genom en enkel utandningsmanöver. PExAs teknologi används för närvarande av framstående forskargrupper i flera olika länder och forskning med instrumentet har resulterat i cirka 50 vetenskapliga publikationer, vilka fungerar som referensmaterial för PExAs metod. Bolagets långsiktiga målsättning är att marknadsföra och sälja diagnostiska instrument för folksjukdomar (t.ex. lungcancer och KOL) som ska användas globalt för diagnostisering eller allmän screening på inrättningar där vård erbjuds. Bolaget avser vid den tidpunkt det är aktuellt med försäljning till kliniker att ha utvecklat mer patientnära, smidiga och kommersiella produkter, vilket innebär att PExA vänder sig till en betydligt bredare marknad, vilken idag omfattar åtskilliga miljoner patienter globalt.

PExAs B-aktie är noterad på Spotlight Stock Market.

Klicka här för att läsa nyheten som PDF